top of page

Profil – naše přirozená životní role

Když znáte svůj osobní design a začnete s ním experimentovat, existuje několik základních principů, které je potřeba nejen pochopit, ale snažit se je zapojit i do praxe. Prvním z nich není nic jiného (nic nového:), a je to pochopení vašeho energetického typu. Jakmile pochopíte, že to není něco čím se stáváte, ale něco co už jste a začnete se ladit na jeho základní principy fungování, začnou se vám otevírat nové možnosti a vy si toho budete i reálně všímat.



Není to o tom roubovat se do něčeho, co s vámi nerezonuje, ale jakmile tuto rezonanci ucítíte uvnitř těla (což se při profesionálním výkladu běžně děje), máte i chuť dělat věci, především svá rozhodnutí jinak.



Dalším krokem ke změně a principem, který vám pomůže dělat správná rozhodnutí, je následování vaší vnitřní moudrosti. Dohromady je to takové to suché prohlášení – následuj svou strategii a autoritu. V praxi to znamená, že jakmile víte, prostřednictvím jakého signálu s vámi tělo komunikuje, je zase řada na vás, což znamená ztišit mysl, která do všeho tak ráda kecá a ráda si by se ujala vedením nad naším životem, a opravdu věnovat pozornost tomu, co se děje uvnitř vás. Někomu stačí informace, jak se to děje a zjistí, že už to dávno dělá, jen že si to takhle nepojmenovat. Jiní si potřebují tuto schopnost osvojit, doslova rozpomenout se a začít naslouchat tichým hlasům, signálům uvnitř sebe. A konečně je tu třetí princip – pochopení toho, co to pro vás znamená to dvojčíslo s lomítkem uprostřed za informací, že jste např. jako já Manifestující generátor se sakrální autoritou a profilem 6/2. Jakmile totiž zjistíte, jak funguje váš profil, může vám to docela radikálně změnit pohled na to, jak se na sebe a


druhé díváte. Možná to znáte. Obléknete si šaty, ve kterých se úplně necítíte, ale máte pocit, že by vám to přeci jen mohlo nějak prospět, nebo že se to po vás vyžaduje.


V životě si oblékáme různé společenské role, je to součástí našeho života, avšak občas si na sebe navlečeme něco, v čem nás začne doslova svrbět kůže.


Jak často si zkoušíme kostýmy a role, které nám nevyhovují? Zeptejte se sami sebe, jak moc vám sedí současný kostým? Cítíte se dobře ve svém fyzickém těle? Záříte? Profil je vlastně kostým, který si navléká vaše vědomí, role, skrze kterou se projevuje vaše duše. A zase není to o tom, stávat se někým, kým se necítíte být, ale stát se tím, kým skutečně jste a pochopení, jak funguje váš profil, vám pomůže se uvolnit do toho, kým cítíte, že už stejně dávno jste.


Profil je dvojí frekvence, která určuje základní způsob bytí a fungování ve světě. Když se podíváte na svůj profil, uvidíte uvedena dvě čísla např. 3/5 nebo 6/2. První číslo reprezentuje vaši osobnosti, neboli vědomé role, se kterými se identifikujete. Druhé číslo určuje frekvenci, na které funguje inteligence vašeho těla. Jsou to role, které ztělesňujete nevědomě. Profil ukazuje, jak se vnímáte vy sami a jak vás vnímá vaše okolí. Naše osobnost (vědomí) a tělo (nevědomí) mají odlišnou frekvenci a společně se harmonizují právě tím, že vstupujeme do interakce s vnějším světem v souladu s naším energetickým nastavením a naší intuicí. Právě tato vzájemná harmonie nás dostává do plynutí se životem. Jakmile se oblečeme do našeho přirozeného kostýmu, uleví se nám, odpočineme si; přináší to nový pocit živosti do našeho bytí.


Každá ze šesti čar hexagramu s sebou přináší jedinečnou a silnou frekvenci, která se vyjadřuje odlišně na základě pozice v profilu. Základní porozumění liniím vám dává příležitost porozumět svým darům a darům lidí kolem vás. Výpočet profilu je založen na pozici vašeho osobnostního Slunce/Země a vašeho designového Slunce/Země v mapě. Osobnost je tím, kým si myslíte, že jste a s čím se ztotožňujete, v kombinaci s vaším nevědomým designovým výpočtem představujícím vaše fyzické tělo. Přivedení uvědomění do vašeho nevědomí pomáhá překlenout propast mezi vynuceným sňatkem vašeho designu; podpoří vás v procesu dekondice – odstraňování podmíněností.


Profil má také vliv na to, jak se odlišujeme jako jedinečné bytosti. Stejný profil bude vyjádřen zcela odlišně prostřednictvím konkrétního typu, to znamená, že Projektor 3/5 projevuje svůj profil jinak než Generátor 3/5. Povolit a přijmout přirozený tanec mého těla, které je definováno 2. linií, mi přineslo do mého života nový proud energie a radosti. Ve svých buňkách vím, jak hluboce transformační bylo ponoření se do mého profilu na mé cestě Human design a jak osvěžující bylo porozumění těm nejbližším v mém životě. V mém těle se okamžitě rozpoznalo, jak opravdu rozdílné jsou frekvence čar hexagramu a jak jsou ztělesněny jejich odlišné role. Zažití této diferenciace může přinést velkou úlevu a pochopení v tomto kosmickém představení života.


Pozorovat, jak se mezi námi projevují různé energie dvanácti profilů, je jako sledovat zábavný film. Když jsem poprvé zjistila ze svého designu, že jsem Poustevník, pocítila jsem velkou úlevu, a všechno do sebe rázem zapadlo. I přes mou velkou lásku k lidem, celoživotně nejvíce ráda trávím čas sama, nikdy jsem ani netoužila být součástí nějaké skupiny. Upřímně, být dlouho mezi hodně lidmi mě vyčerpává. Vždycky jsem upřednostňovala setkání ve dvou. Čas o samotě je naprosto nezbytný pro moji osobní pohodu, pro moje fyzické zdraví. Naštěstí poslední roky už pro mě není tak náročné odmítat společenské akce, pokud mě to opravdu nezavolá. Už se necítím provinile.


Být svědkem šesti linií hexagramu a toho, jak se projevují prostřednictvím dvanácti profilů, je obrovskou lekcí toho, jak mocné tyto vrozené kostýmy jsou. Být si vědom svého profilu vám může pomoci uvolnit se do role, která vám připadá správná. Energie, která vás podporuje, když experimentujete se svou strategií a vnitřní autoritou.




1.linie Vyšetřovatel: proces Introspekce


,,Hledač znalostí. Žízeň po informacích, znalostech a stabilitě.“

První linie nám do života přinášejí pocit uzemnění a pevnosti. Jejich úkolem je hledat informace, prozkoumat je do hloubky a skrze to transformovat svou nejistotu a zranitelnost. Tyto aspekty jejich osobnosti je nevyhnutelně vedou k tomu, aby se skrze své vyšetřování a bádání stali mocnou autoritou, experty v tom, čemu se věnují. Nesou v sobě obrovský tvůrčí potenciál a svůj klid a jistotu nalézají právě skrze výzkum, který provedli. Dělají záslužnou práci, neboť snižují tlak na druhé linie, které se nezabývají důsledným studiem a bádáním. 1. linie nás učí, jak je důležité si dělat domácí úkoly na určitá témata, poskytují nám pevné základy, zejména pak nám 2. liniím, abychom mohli svobodně tančit v tom, co je pro nás přirozené. Hledači jsou také hluboce empatičtí, citliví, a právě pevné základy, které získávají skrze hluboké pochopení, je prostřednictvím jistoty a stability propojují s jejich Nejvyšším Já. Pokud máte ve svém životě někoho s touto linií pochopte, že jsou zvědaví, potřebují se nořit do králičích děr, jedině tak totiž etablují svou genialitu a autentické já.


Profily: 1/3, 1/4, 4/1 a 5/1.



2. linie Poustevník: proces Projekce


„Tanec a tanečník jsou jedno. Lehkost je ten největší talent.“

Když jsem s dalšími druhými řadami, cítím úlevu. Je zábavné být spolu s poustevníky a vědět, že můžeme sdílet samotu ve stejném prostoru (moje nejlepší kamarádka je Projektor 6/2 jako já;). Když se zamyslím nad těmi nejbližšími ve svém životě, kteří mají ve svém profilu druhou linii, vždy na nich něco vyčnívá. Září talentem, který vidím tak jasně, mají něco, čemu chci fandit a sdílet to se světem. Ráda tuhle záři podporuji, baví mě je povzbuzovat, aby naslouchali svému jedinečnému životnímu volání. Jako bych to dělala sama pro sebe. Je pro nás tak důležité být sámi, jedině tak kultivujeme své jedinečné talenty. Samota je pro nás posvátný prostor. Pokud máte ve svém životě někoho s druhou linií, neberte si osobně, pokud cítíte jeho hranice nebo ho to více než jiné vtahuje do samoty. Pokud máte sami ve svém profilu druhou linii, je důležité naučit se tančit svůj fluidní tanec zapojování a vyvíjení se prostřednictvím vztahů a stejně tak kultivovat svůj vztah k sobě samým. Jste zde, abyste přijali to, co pro je pro vás snadné. To, čím jste se stali s netušenou lehkostí a půvabem. Pokud to není snadné, zahoďte to! Vaše Nejvyšší Já září díky lehkosti.


Profily: 2/4, 2/5, 5/2 a 6/2.

3.linie Mučedník: proces Adaptace


,,Experimentuj a nesrovnávej se. Změna je život."

Ve svých buňkách cítím radost, když si vzpomenu na lidi, kteří ve svých životech ztělesňují energii třetí linie. Představuji si život plný dobrodružství a odolnosti. Učení prostřednictvím různých zkušeností, pokusů a omylů. Tito lidé v podstatě narážení do věcí a lidí. Vím, že prostřednictvím těchto vzrušujících změn, přechodů a potenciálních mutací se třetí linie učí, co funguje a co nefunguje. Rezonuji s touto energií (3. linií jsem si prošla v první fázi života). Právě oni vás dokážou s lehkým smíchem podpořit, neboť vědí, že žádná zkušenost není ve skutečnosti chyba nebo selhání. Chápou, že všechny zdánlivé chyby a omyly jsou zásadní pro jejich osobní vývoj a objevování. Pokud máte ve svém životě někoho, kdo má ve svém profilu třetí linii, jděte na něj klidně. Budou dělat chyby, ale jejich životní zkušenosti obohatí jejich i váš život. Pokud máte ve svém profilu třetí linii, užijte si cestu a naučte se smát a přijmout pohyb a změnu ve svém životě.


Profily: 1/3, 3/5, 3/6 a 6/3.

4.linie Oportunista: proces Externalizace


,,Upřímná přátelství jsou plná přiležitostí."


Čtvrtá linie je ta nejpřátelštější. S těmito lidmi se můžeme tak snadno cítit jako s rodinou. Vaše vlídná energie a otevřená náruč vytváří pocit, že se na vás můžeme spolehnout, že tu jste pro nás. Váš laskavý přístup v nás probouzí vděčnost za to, že vás máme. Největší vliv čtvrté linie je v jejich síti přátel. Je velmi výživné být objat a podporován energií bratrství/sesterství. Jsou srdcem a službou komunity a jsou prvními, kdo s námi sdílí příležitosti. Ať už je to nejlepší nový produkt nebo doporučení na přesné spojení, které potřebujeme. Pokud máte ve svém profilu čtvrtou linii, jste zde, abyste hluboce ovlivnili svou komunitu. Rozlišování, které vztahy jsou pro vás správné, je všechno, protože zde najdete svůj úspěch. Právě vy nám připomínáte důležitost rodiny a smysluplných spojení a držíte nás všechny pohromadě v důležitých časech. Vaše energie má dar otevírat srdce druhých.


Profily: 1/4, 2/4, 4/1 a 4/6.

5.linie Kacíř: proces Zevšeobecnění


,,Čím praktičtější jsi, tím přínosnější dopad máš.“

Všechny páté linie v sobě nesou tajemnou a svůdnou energii, která vás vtáhne dovnitř, abyste zjistili, kdo jsou a co vám mohou nabídnout. Když přemýšlím o pátých liniích ve svém životě, cítím jejich sílu a vůdčí potenciál. Oceňuji jejich přímé a účinné rady a obdivuji odvahu, kterou je potřeba podívat se mimo rámec a zpochybnit tradiční hodnoty, aby bylo možné zobecnit něco nového. Jsou to kreativní rebelové, jejichž vliv sahá za hranice jejich vlastní osobní sítě a do světa. Kacíři jsou v tomto životě důležití, neboť jsou tu, aby urychlili změnu. Mám mezi svými přáteli řadu lidí s pátou linii. Jsou zpravidla těmi nejúspěšnějšími a nejviditelnějšími. Současně jsou peojekčním plátnem pro ostatní - jednou zbožňovaní, jindy zatracovaní. Pokud máte ve svém profilu pátou linii, jste zde, abyste měli vliv. Možná zjistíte, že váš vliv přijímají lépe cizí lidé než ti, kteří jsou vám blízcí. Když se naučíte, jak být mistrem v projekčním poli, pomůže vám to rozpoznat, co je pro vás správné.


Profily: 2/5, 3/5, 5/1 a 5/2.

6. linie Vzor: proces Přechod


,,Vrozená moudrost skrze bohaté zkušenosti.“

Když se zamýšlím nad šestou linií, zamýšlím se nad sebou ;) Mám ji ve svém profilu a současně je to linie, která je v mém designu zastoupena nejpočetněji. Jsme tu, abychom toho v životě zažili hodně, a taky toho většinou hodně zažijeme. Tato linie se liší od těch ostatních. Za svůj život ochutná všechny ostatní. Žijeme tři fáze života: Do 30 let se učíme skrze často velmi dramatické zážitky, další životní fázi je integrujeme a čerpáme z nich nejen moudrost, ale i nadhled, a nakonec i optimismus. Lidé si k nám velmi rádi chodí pro rady, protože máme hluboké pochopení pro nejrůznější odstíny života. Nejsme tu, abychom někomu říkali, jak má žit, naše role je o tom se postupně stát živým příkladem toho, jak je to fascinující, když člověk žije v naprostém souladu sám se sebou. Jsme rození učitelé, toužíme po harmonii a probuzení ostatních lidí do jejich autenticity. Můžeme se mnohdy zdát nezúčastnění, odtažití. Na život se díváme jako na mystickou cestu, z ptačí perspektivy a pozice určité nedotknutelnosti.


Profily: 3/6, 4/6, 6/2 a 6/3.



V dalším článku se budu věnovat, jak se projevuje jednotlivých 12 kombinací archetypů.


Pokud vám Human design baví, můžete mnoho zajímavých informací najít také na mém Instagramu -







image0 (1).jpeg

Děkuji, že jste se zde zastavili.

Vítejte v prostoru, který se věnuje moudrosti a pohledu na život z perspektivy Human design a Genových klíčů.

Buďme ve spojení

Děkuji ;)

  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube
  • Threads
bottom of page